Risicothema 1: 30 km/u wegen

De combinatie van het hoge aandeel 30 km/u wegen, de hoge risicocijfers in de gemeente, de beperkte kwaliteit van de inrichting en diverse snelheidsoverschrijdingen zorgt ervoor dat 30 km/u wegen als risicothema zijn aangemerkt.

Het aandeel 30 km/u wegen in de gemeente Tilburg is 58%. Dit is lager dan in Eindhoven (73%) en vergelijkbaar met Breda (54%). Voor 30 km/u wegen is het gemiddelde risicocijfer van Tilburg 0.579. Het risicocijfer in Tilburg is hoger dan het gemiddelde van Noord-Brabant voor 30 km/u wegen (0.394). We zien over het algemeen dat het risicocijfer in 30 km/uur gebieden in steden iets hoger is dan in meer landelijke gebieden. Maar ook in vergelijking met Eindhoven (0.411) en Breda (0.412) is het risicocijfer voor 30 km/uur wegen erg hoog in Tilburg. Dit houdt in dat de kans op een ongeval, afgezet tegen het aantal gereden kilometers (voertuigprestatie), op een 30 km/u weg in Tilburg ca. 1,5 keer zo hoog is dan op een gemiddelde 30 km/u weg in Noord-Brabant Ook binnen Tilburg zijn er grote verschillen in de verschillende wijken. De wijken met een relatief hoog risicocijfer (hoger dan het gemiddelde van de gemeente) zijn:

Figuur 2: Risicocijfers 30 km/u wegen gemeente Tilburg

  • Heikant: 1.675

  • Stokhasselt: 1.616

  • Het Zand: 0.727

  • Noordhoek: 1.64

  • Centrum: 0.789

  • Trouwlaan-Uitvindersbuurt: 1.154

  • Oerle: 0.987

Niet voor alle wijken is een risicocijfer zichtbaar. Reden hiervoor is dat in die wijken het aantal ongevallen daar <1 per jaar is. Dit heeft voornamelijk te maken met de zeer gedetailleerde wijkindeling van Tilburg waardoor het aantal ongevallen laag blijft. Het risicocijfer wordt dan wel berekend en meegenomen in het gemiddelde, maar niet gepresenteerd op de kaart.

Door de gemeente is een globale vormtoets ingevuld om de kwaliteit van de inrichting en de balans tussen functie, vormgeving en gebruik op 30 km/u wegen in beeld te brengen. In deze vormtoets zijn 4 wegen opgenomen, welke allen een ‘onvoldoende’ scoren (4 of minder punten van de in totaal 7). Het betreft de volgende wegen:

  • Groenstraat: score 1,5

  • Berglandweg/Eifelweg : score 1,5

  • Deltalaan: score 2,5

  • Oerlesestraat: score 2,5

Aanvullend op bovenstaande zijn er door de hele gemeente heen diverse wegen die zijn afgewaardeerd van 50 naar 30 km/u en nog niet beschikken over een passende inrichting, maar ook niet over een passende intensiteit en gedrag.

De wegen zijn gelegen in de hierboven genoemde wijken met een hoog risicocijfer. Kenmerkend aan de beperkte inrichting zijn het (deels) ontbreken van snelheidsremmende maatregelen, de aanwezigheid van gesloten verharding, een snelheidslimiet die niet wordt geaccepteerd en een hogere intensiteit dan passend voor een 30 km/u weg (Oerlesestraat, Berglandweg/Eifelweg, Groenstraat)

De V85 uit het SPI-kompas laat zien dat de snelheid op diverse 30 km/u wegen, door de hele gemeente heen, wordt overschreden. (zie thema snelheid in het verkeer)

Gekeken naar de ongevallen vindt 16% van het totaal aantal letselongevallen in de gemeente plaats op 30 km/u wegen. Dit is lager dan Eindhoven (21%) en hoger dan Breda (13%). De meeste letselongevallen vallen in combinatie met de fiets (32%) en de brom- en snorfiets (samen 26%). 58% van de letselongevallen op 30 km/u wegen valt op een kruispunt. De meeste ongevallen vinden plaats binnen de ringbanen van Tilburg, waar ook de meeste mensen zich verplaatsen (en dus de meeste interactie tussen verschillende vormen van verkeer is). Er is 1 locatie met een kleine ongevallen concentratie, dit betreft het kruispunt tussen de Beukenstraat, Hagelkruisstraat en Lepenstraat (3 ongevallen in de periode 2014-2019).