Risicothema 3, 4 en 5: Brom-/snorfietsers en de positie op het fietspad OF op de rijbaan
Er is een groeiend aantal brom- en snorfietsen. Dit vergroot in de toekomst de kans op interactie met deze vervoerswijze. Het aandeel slachtoffers op de brom- en snorfiets is relatief hoog, ook in vergelijking met andere gemeenten. De positie van de brom- en snorfiets op de weg staat ter discussie door het hoge aandeel ongevallen op kruispunten van 50 km/u wegen.
Het aandeel bromfietsen in Tilburg is 2,7%. Dit aandeel is vergelijkbaar met Eindhoven en Breda en daalt licht. In absolute aantallen neemt het aantal echter toe. Het aandeel snorfietsen is 6,5%. Dit aandeel is 2% lager dan in Eindhoven en 4% hoger dan in Breda. Het aandeel snorfietsen groeit, alsmede in absolute aantallen. Het is dus aannemelijk dat brom- en snorfietsen een groeiend onderdeel worden van het straatbeeld.
Het aandeel slachtoffers op de brom- en snorfiets is 18% (10% snorfiets, 8% bromfiets). Daarbij zijn alleen de ongevallen op gemeentelijke wegen meegenomen. Dit aandeel is relatief lager dan in Eindhoven (totaal 23%), maar hoger dan in Breda (13%). Meer dan 50% van de ongevallen vindt plaats op 50 km/u wegen, voornamelijk in Tilburg. Op 50 km/u wegen vallen relatief gezien meer ongevallen op kruispunten (ca. 60%). De meeste brom- en snorfietsongevallen vinden plaats in de leeftijdscategorie 18-24 jaar (ca. 23%) en 16-17 jaar (ca. 21%). Afgezet tegen het aandeel van deze doelgroepen in de bevolkingsopbouw vinden relatief gezien de meeste brom- en snorfietsongevallen plaats met 16-17 jarigen. Het hoge aandeel in relatie tot het licht groeiende aandeel brom- en snorfietsen maakt deze kwetsbare verkeersdeelnemers een risico.
Het wordt in Nederland op de fietspaden steeds drukker. Het aanwezige risico in Tilburg rondom de brom- en snorfietsers maakt dat menging van het (langzamer rijdend) fietsverkeer en de brom- en snorfietser een veiligheidsrisico kan zijn. Op dit moment zitten de brom- en snorfietsers op de meeste wegen in de gemeente op de rijbaan (zie kaart hieronder, rood is een bromfietspad).
Figuur 4: 50 km/u wegen in gemeente Tilburg waarbij de rode lijnen de locaties van de bromfietspaden weergeven en groene lijnen de locaties waarbij fietsers en bromfietsers gescheiden zijn
We zien tegelijkertijd dat de meeste ongevallen met brom- en snorfietsers plaatsvinden op 50 km/u wegen, waar de brom- en snorfietser op het fietspad zit. Omdat de meeste ongevallen op kruispunten plaatsvinden, in combinatie met de personenauto, kan juist de plotselinge interactie tussen de hoge snelheden van de brom- en snorfiets afkomstig vanaf het fietspad en de personenauto vanaf de rijbaan mogelijk zorgen voor een verhoogd risico.