Risicothema 6: Oudere e-fietser
Vanwege de groeiende groep ouderen, in bevolkingsopbouw en in deelname aan het verkeer én het hoge aandeel in de ongevallen met de e-bike wordt deze groep onervaren verkeersdeelnemers als risico aangemerkt.
Het aandeel ouderen (70+) in de gemeente Loon op Zand is 15% en groeiende in de afgelopen 5 jaar. Dit percentage is vergelijkbaar met Gilze en Rijen (14%) en Dongen (15%). De meeste ouderen (65+ volgens de CBS-definitie) wonen in de (CBS-)wijken Els (46%), Kaatsheuvel centrum (32%), De Oude Omdraaier (31%), Vossenberg west (32%), Mussenhoek (31%), Pannehoef oost (29%), Oud Loon (29%), Pannenhoef west (26%), Schrijversbuurt (26%). De overige wijken hebben gemiddeld 17% ouderen (65+).
De landelijke trend is dat ouderen steeds langer mobiel blijven. Doordat ze langer actief blijven, maar bijvoorbeeld ook dankzij ‘nieuwe’ vervoermiddelen zoals de elektrische fiets. De onervarenheid van de ouderen met o.a. de elektrische fiets kan risico’s veroorzaken in het verkeer. In Loon op Zand springt dit risico er in de ongevallenstatistieken gericht op oudere verkeersdeelnemers (60+) uit. In de gemeente hebben 5 e-bike letselongevallen plaatsgevonden in de periode 2014-2019, 7 keer was een e-bike betrokken bij een ongeval. Opvallend is dat 3 van de 5 in 2018 plaats hebben gevonden. 2 van de 5 letselongevallen waren met 70+’ers en 1 met een 60-69 jarige. De ongevallen hebben enkel binnen de bebouwde kom plaatsgevonden, op zowel wegvakken als kruispunten en alleen op 50 km/u wegen. Opvallend is dat van de 7 keer dat een e-bike betrokken was bij een ongeval, dit 5x in Kaatsheuvel was.